Roerende voorheffing!

Roerende voorheffing, de term werd gisteren gebruikt in de leuke spannende dramaserie Klem. Barry Atsma speelt een hooggeplaatste functionaris bij de Belastingdienst die verwikkeld raakt in de criminele praktijken van zijn buurtgenoot Marius (Jacob Derwig). De criminele plot voltrekt zich tegen de achtergrond van de gezinsperikelen van de beide mannen. Atsma is weduwnaar en heeft twee dochters, waarvan de jongste bevriend is met de dochter van Marius. Atsma bezoekt een congres van belastingtechneuten waar hij nogal gecharmeerd raakt van een vrouwelijke collega van de FIOD, en zij van hem. Er ontkiemt zich een romance, tussen de verhandelingen over de nieuwste belastingwetgeving en, jawel, de roerende voorheffing. De roerende voorheffing! Ik kende hem niet. Mijn taalhart maakte een sprongetje, wat een poëtische frase, wat een heerlijke heffing! Er popt direct een Maaike Ouboter-achtig liedje in me op; “Roer me, ontroer me, hef me, verhef me!” De woorden passen wonderwel bij de kusjes die worden gewisseld, bij de gladgeschoren wangen en de glanzende ogen van Atsma. Terwijl op het congrespodium de techniek achter de roerende voorheffing wordt uitgelegd strengelen de handen van de geliefden zich heimelijk ineen. Wat een fijn woordbeeld, hoe lief is de belastingdienst!

Tegelijkertijd komen mijn overheidshart en de control-freak in mij in opstand. Sinds wanneer kent ons belastingsysteem een roerende voorheffing? Je wilt toch een waarheidsgetrouw beeld van ons belastingstelsel geven in zo’n serie? Ik ken de Onroerende Zaak Belasting, ik ken allerlei heffingen en toeslagen maar nee, de roerende voorheffing…  Dus begeef ik me op het internet. Typerdetyp. Roerende + voorheffing + belastingdienst. Al gauw kom ik erachter dat onze zuiderburen, de Belgen, met hun wat zangeriger en soms beeldender taal, een heuse roerende voorheffing kennen. Oftewel de makers van Klem hebben zich wat dichterlijke vrijheid veroorloofd en een stukje Belgische belastingtechniek in het programma laten lopen. Grappig en vindingrijk. In tweede instantie kom ik echter tot een opmerkelijker ontdekking. De roerende voorheffing bestaat in Nederland ook, alleen we noemen hem hier… dividendbelasting! Huh!?

Mijn taalhart en mijn overheidshart slaan een slag over. De aflevering werd uitgezonden twee dagen na Prinsjesdag, de dag waarop de koning in de Troonrede aankondigde dat het kabinet definitief afscheid wenst te nemen van de dividendbelasting. Van de roerende voorheffing dus. Beschikken de programmamakers van Klem over een perfect gevoel voor timing, hadden ze voorkennis, bedrijven ze stiekem propaganda tegen de voorgenomen afschaffing van de heffing? Was een prominent PvdA’er niet iets bij de publieke omroep gaan doen…? Op het scherm zie ik twee mooie mensen die elkaar knuffelen, morgen gaat het weer over de roerende voorheffing, fluisteren ze in elkaars oor. Wat een politiek-poëtische samenloop van omstandigheden. Volgende week zijn de algemene politieke beschouwingen achter de rug en is er weer een nieuwe aflevering van Klem

Mirjam Brandenburg