Ongeloof

Het cliché dat de waarheid vaak nog gekker is dan je kunt verzinnen, werd weer eens bewaarheid. Omdat ik me als schrijver graag laat inspireren door bizarre gebeurtenissen lees ik op gezette tijden de  rubriek ‘Opmerkelijk’ van de website Nu.nl. Daar lees je dan berichten in de trant van ‘Jaloerse vrouw snijdt testikels van overspelige echtgenoot en smijt ze uit het raam’ of ‘Siamese kat overleeft anderhalf uur durende sessie in een wasdroger.’ Vaak gaat het om een domme fout of een onbezonnen aktie die op touw is gezet door een doldrieste eenling. Ditmaal betreft het echter respectabele organisaties die op opmerkelijke wijze van zich doen spreken.
Zo las ik tijdens mijn koffiepauze een bericht dat de jongerenorganisatie van de Tsjechische sociaal-democratische partij zich op een nogal typische, of zal ik zeggen a-typische manier, in de kijker speelt met het oog op de naderende Europese verkiezingen. Er is een spotje vervaardigd waarin promotie wordt gemaakt voor ‘seks op de werkvloer,’ of waarin althans gewezen wordt op deze mogelijkheid om meer jongeren aan het solliciteren te krijgen. Het spotje is zedig genoeg en ik kon de voice-over niet verstaan omdat ik het Tsjechisch niet machtig ben, maar het maakt op mij toch eerder de indruk van een uit de hand gelopen studentengrap dan een serieuze poging om kiezers naar de stembus te lokken. Het helpt ook niet om vooroordelen over de wellustigheid van oosteuropese vrouwen uit de wereld te helpen, enkele dagen nadat de Poolse bijdrage aan het Eurovisie songfestival ook al grotendeels uit opzichtig vrouwelijk schoon bestond.
Rond de lunch stuitte ik op een zo mogelijk nog wonderlijker bericht, afkomstig uit het Pentagon. Uit een document dat dateert uit 2011 blijkt het Amerikaanse leger uitgebreid studie te hebben verricht naar de komst van Zombies naar ‘planet Earth.’ Niet omdat ze rekening houden met dit scenario, maar omdat het goed is om voorbereid te zijn op (andere) onmogelijk geachte scenario’s. In de disclaimer bij het stuk wordt deze redenering toegelicht. Het gedachtenexperiment is op te vatten als een reactie op gebeurtenissen als de aanslagen op het WTC en de bankencrisis, die ook bijna niemand had zien aankomen. Om beter weerbaar te worden, als overheid en als samenleving, worden er tegenwoordig rampenscenario’s ontwikkeld. In dit kader hebben ze aan de andere kant van de oceaan een paar creatievelingen aan het werk gezet die tot een zevental bedreigende zombiesoorten zijn gekomen, variërend van kippenzombies tot vegetarische zombies. Tegen gezond scenariodenken heb ik geen bezwaar maar dit gaat me toch wat ver. Dat schrijvers met de werkelijkheid een loopje nemen, vooruit, maar ambtenaren…
De dag is nog niet voorbij. Met welk sterk verhaal zal het achtuurjournaal vanavond openen?